joi, 30 aprilie 2009

Cozonac - o bunatate!

Cozonacul e printre deserturile mele preferate... imi plac cozonacii cu multa umplutura, crescuti, pufosi... care sa se mentina proaspeti chiar si dupa prima zi...

am folosit o combinatie de retete, si... cred ca mi-a reusit!mi-au fost de ajutor sfaturile Camilei si reteta lui nico de pe culinar si nu numai...

este bun, pufos, delicios, de-a dreptul... poate feliile par mici... e din cauza ca am folosit tavi lungi!
cozonacii sunt tare buni! jos palaria! :D

prezentarea:


proaspat scos din cuptor ;)


a doua zi


Ingrediente:

scoateti ingredientele pe masa cu o zi inainte, sa fie la temperatura camerei

masurile date sunt pt 2 cozonaci potriviti... tavile mele au fost mari...
le mai am si de la bunica, asta da mostenire :D

700 gr faina
4 galbenusuri (la cozonac nu se recomanda folosirea albusurilor pentru ca-l intaresc si-l usuca)
130 gr unt + 50 ml ulei ( obisnuit nu de masline)
25 gr. drojdie proaspata
5 linguri de zahar
230 ml lapte+ 100 ml lapte
zahar vanilat
coaja de lamaie/portocala rasa
1 lingurita sare rasa

1 galbenus pt uns deasupra
mac
miez pt decor


separat se pregatesc 1 lingura si jumatate de faina (din cele 700 gr.) si 100 ml lapte clocotit...
laptele trebuie sa fie clocotit cand se adauga peste faina


am amestecat bine cu o spatula pana ce am obtinut o pasta groasa care se lucreza destul de greu
se lasa la racit...
aceasta oparire a aluatului are rolul de a mentine proaspat cozonacul pt mai multa vreme

intre timp se pregatesc toate celelalte ingrediente...

eu am amestecat totul la robot dar pt cine nu are sa pregateasca intr-un lighenash... in urmatoarea ordine pe care am urmat-o si eu...

Peste aluatul oparit dar care s-a racit se adauga drojdia dizolvata in putina apa calduta...
se acopera cu un prosopel pt un sfert de ora (n-am poze la treptele astea, cum refac cozonacul le pun) si se lasa sa dospeasca drojdia...

intre timp am pus untul la foc mic si am invartit usor in el pana am vazut ca incepe sa se rumeneasca usor...
galbenusurile se freaca bine cu sarea...

Cand aluatul oparit cu drojdia au crescut se adauga pe rand:faina, galbenusurile frecate cu sarea, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, laptele, uleiul si untul topit...

se framanta energic, se ia aluatul la bataie timp de jumatate de ora...sa se desprinda de pe maini si de pe vasul de lucru... aluatul rezultat e foarte elastic si usor lipicios


eu am scos din robot bila de aluat gata facuta... l-am luat la framanat de n-a stiut ce-i cu el, am acoperit lighenasul cu un prosop si l-am pus la crescut langa o sursa de caldura ( aragazul)
nu lasati usile deschise, geamurile... poate da inapoi aluatul...

Umplutura:
4 albusuri ( in sfarsit se pot folosi si albusurile la cozonac) :D
120 gr zahar, sau mai mult ... depinde de cat de dulce va place
2 linguri jumatate de cacao
esenta de rom
500 gr. nuci macinate/ alune/ migdale- eu am folosit nuci ca astea-mi plac la nebunie

stafide albe - nu am poza ca am uitat de ele, parca eram bagata in priza :))
(le-am tinut la inmuiat in rom )

se amesteca toate... mai butin albusurile care se bat bine spuma...

si se adauga peste nuci...

compozitia care rezulta tb sa fie destul de vascoasa, nu moale... daca este totusi prea teapana se adauga nitel lapte... va dati seama cand incepeti sa puneti pe foaie...

dupa 3 ore... (deja se innoptase)... arata asa :D

am impartit aluatul in 4 parti- cat de cat egale...

apoi am intins o musama pe masa, am uns-o cu putin ulei(sincer nici nu prea trebuie)
si am intins cu sucitorul...
aluatul se lucreaza super... e elastic se intinde frumos, si foarte usor...


am pus umplutura din belsug, pana in margini...

si stafidele deasupraaa...

am rulat frumos...tragand usor de aluat... fiind elastic se lucreaza bine tare

am impletit rulourile 2 cate doua...

el e unul din bondoci...

pt ca tavile erau urate am tapetat cu hartie de copt...

am pus cozonacii in tava si am asteptat inca jumatate de ora sa cresca...isi dubleza volumul...

i-am uns cu galbenus amestecat cu putin lapte si zahar pudra...


am presarat apoi mac...

si miez de nuca intreg, pt decor...

aici i-am pozat pe lumina a doua zi... is rumeni si apetisanti...
tavile se pun in cuptorul preincalzit, se coc pt inceput la 190-195 grade, 10-15 min ca sa creasca brusc apoi temperatura se stabileste la 175-180 grade ca sa se coaca si in interior!in primele 15 minute. nu deschideti usa cuptorului...

nu par f crescuti ca tavile au fost prea mari...la o tava ca asta intra dublul de faina per cozonac ( mie imi place asa sa se vada de parca da p-afara si nu-si mai incap in piele :)))


aici seara cu pricina... era caldut 'nealui...

taiat... yummy

si ... sectiuni...

asta e apetisanta rau :D

a doua zi pe farfurie... proaspat si bun... plin de umplutura...
oh, da... super bun!


Pofta mare! tata m-a laudat la fel si berbatu care m-a ajutat si el...

sper ca n-am uitat nimic, mi-am dat toata silinta sa iasa o bunatatae si... a iesit! :D

miercuri, 29 aprilie 2009

Crema de lamaie!

desert usor si acrisor... mie imi plac lamaile...toate cremele si prajiturile ce au la baza crema de lamaie...

desertul asta merge de minune dupa Pastele incarcat cu tot felul de bunatati, cozonaci, pasca tort si altele...

Poza de album:


Ingrediente:
300 gr.zahar

4 oua
zeama de la 3 lamai
coaja rasa de la 2
250 ml lapte
pt decor chips de ciocolata fructe, frisca, fiecare ce doreste!

galbenusurile se amesteca im preuna cu zaharul, se bat bine pana spumeaza si se topeste zaharul
apoi se adauga zeama de lamaie, coaja de lamaie rasa si laptele...
se omogenizeza...
compozitia se pune la fiert pe baie de aburi si se amesteca usor pana se ingoasa...(nu dureaza mult max 1 min. de cand incepe sa fiarba)

Pont:
uitati-va pe dosul lingurii, si trageti cu degetul o dara ,daca ramane dara(urma) asa frumos delimitata... atunci e gata sa nu tineti mai mult!


am pozat de aproape in timpul amestecarii...
se toarna in pahare si se pune la rece cateva ore... e buna tare rece, cu fructe sau frisca! :D

deci, da! bun!

luni, 27 aprilie 2009

La multi ani, tata!

azi este ziua de nastere a tatalui meu! ii doresc multa sanatate, bucurii si Dumnezeu sa-l ajute si sa-l mangaie in toate! trece prin vremuri mai triste, mai ales ca e singur... dar sper ca vor veni timpuri mai bune si pt el!

ii multumesc ca m-a crescut cu dragoste si m-a ingrijit... cateodata simt ca nu pot face nimik ca sa-l rasplatesc...

ii multumesc lui Dumnezeu pt el, si ma rog sa aiba zile multe si binecuvantate!

iaca fata si tata! :D


ii pregatesc ceva bun, revin cu poze! :D

editez: nu am mai apucat sa fac poze la ce am pregatit bun, pt tata! mi-a facut o vizita, am pus tot la pachet si gata!
trebuie sa ma credeti pe cuvant! :D

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Placinta cu iaurt

Placinta asta este savuroasa ... simti ca se topeste in gura nu alta! :D

fina, aromata, usor parca insiropata, multe zile in tava nu are... :D

prezentarea:


Ingrediente:

1 kg iaurt
7 oua mari, 8 mici
170 gr. zahar, sau mai dulce daca va place
1 pachet de foi de placinta ( doar 8-9 foi, restul am pus la loc in congelator)
stafide, cat de multe
vanilie
coaja lamaie rasa
1/2 plic praf de copt

putin ulei pt uns foile

ouale se bat bine cu zaharul pana spumeaza si se topeste zaharul

apoi se adauga iaurtul ( daca are apa, se scurge), vanilia, coaja de lamaie si praful de copt

eu am folosit o tava de 21x31, foile sunt mai mari dar le-am indoit frumos la capete, am uns cu ulei fiecare foaie (putin ulei, nu mult)

la baza am pus 3 foi, pensulate toate cu putin ulei
apoi am adaugat 3 polonice din compozitie, se presoara stafide, apoi se pun iar 2 foi deasupra si iar compozitie...ultimul strat este de compozitie, sa nu fie de foi ca se usuca deasupra si foile devin cracante si expandate...

se tine la cuptor pana se bronzeaza frumos, la foc potrivit

se va umfla ca o gogoasa, e normal, dupa ce o scoateti din cuptor va da innapoi!

se pudreaza cu zahar

sectiuni de tot felul!:P

Reteta apartine Simonei-akka anomiss, cu mici adaugiri de partea mea!

sa aveti pofta! eu va spun ca merita!