luni, 28 septembrie 2009

Dovlecei crocanti la cuptor!

a fost o vreme cand am discreditat foarte mult aceasta leguma, mi se parea ca nu are nici un gust asa ca nu-l foloseam in mancaruri mai deloc...
dupa descoperirea unor retete bune, mi-am schimbat total parerea si imi pare chiar bine!:D

dovleceii sunt simplu de facut, crocanti in exterior, moi in interior... pur si simplu nu le poti rezista... culoarea lor aurie te imbie sa-i gusti ...

multumesc Laurei pt reteta si o pup cu drag!reteta o gasiti si pe blogul ei! rasfoiti-l ca gasiti numai delicatese! :D

poza de prezentare:



Ingrediente:
1kg. de dovlecel
250 ml iaurt
50 ml ulei
pesmet
50-70 gr telemea mai uscata
sare
dovleceii se curata de coaja, se taie bastonase de 12-13 cm cu grosimea de 1-1,5 cm, se presoara cu sare si se lasa vreo 10-15 min pana transpira si iese apa din ei...

pesmetul se amesteca impreuna cu telemeaua rasa fin...


uleiul se incorporeaza in iaurt...

dovleceii se sterg cu un prosop absorbant apoi punem cativa deodata in amestecul de iaurt...

se tavalesc in amestecul de pesmet cu telemea...pana se acopera frumos pe toate partile...

se asaza frumos intr-o tava acoperita cu hartie de copt...
se introduc in cuptorul preincalzit pe treapta din mijloc timp de 35-40 min; daca e pe prima treapta, 25 de min- pana se auresc frumos...
am mancat cu sos tzatziki- fuarteeee buuuni!




sa aveti pofta!

joi, 24 septembrie 2009

Cheesecake cu fructe de padure

desertul este fin si racoritor...un desert rece pentru ultimile zile calduroase de toamna! :D

sursa de inspiratie este reteta Corinei, alias Bunny! un pupic dulce! :D

poza de prezentare:

Ingrediente:
250 gr. biscuiti
100 gr. unt
500 gr. crema de branza fina- eu am folosit mascarpone
395 gr. lapte condensat
300 ml frisca lichida
1 fiola esenta de lamaie
1 lingura zeama de lamaie
20 gr. gelatina
300 -400 gr. fructe de padure
200 gr. zahar
2 plicuri jeleu rosu

se maruntesc fin biscuitii... si se amesteca impreuna cu untul topit...

se niveleaza usor cu ajutorul unei spatule sau al unei linguri...

intr-un bol se adauga frisca, laptele condensat, branza, zeama de lamaie si esenta...
se bate bine compozitia cu mixerul...
intre timp se pune la inmuiat gelatina...

gelatina pregatita dupa instructiunile de pe ambalaj, se adauga in amestec...si se toarna peste blatul din biscuiti...si se da la frigider... in 2 ore max e gata...


se amesteca zaharul cu fructele de padure pe foc, pana se topeste zaharul...

siropul format se amesteca cu praful de jeleu ... se pune pe foc 30 de sec... apoi se amesteca la loc cu fructele...

se toarna de la distanat mica, ca sa nu sparga compozitia...se acopera uniform!

se da la rece alte 2 ore...


am scos tortiera si a razuit putina cioco alba deasupra...
sectiunea...

textura fina si delicata...

sper sa va placa! :D

luni, 14 septembrie 2009

Prajitura Tosca - printre preferate :D

sa spun mai mult decat ca este o prajitura fina si delicioasa? :D :P este, excelenta! :D
pe mine m-a cucerit de la prima lingurita... mmm!
Prajitura are un blat fin, un strat de crema apoi un strat de biscuiti usor insiropati cu nes sau cafea, ciocolata si migdale deasupra...

prezentarea:


sectiune din lingurita... :D


Ingrediente:
8 oua
200 gr. zahar + 8 linguri zahar pt. crema
100 gr.mac
50 gr. nuca de cocos razuita
4 linguri de faina
1 lingurita rasa praf de copt
1 plic budinca de vanilie ( sau 3 linguri amidon alimentar)
zahar vanilat
300 ml. lapte
300 gr. unt
300 gr. biscuiti mai crocanti, nu moi
250 gr. ciocolata cu lapte
1 ceasca mare cu cafea concentrata sau nes
migdale maruntite/ nuci- optional pt decor

Pt blat:
albusurile se bat spuma bine...apoi se adauga treptat 200 gr. de zahar...


apoi se adauga macul si nuca de cocos...


si 4 linguri de faina amestecate cu praful de copt...

compozitia se toarna intr-o tava de 35X25, unsa cu ulei si tapetata cu faina...si se da la copt in cuptorul preincalzit pana se aureaste usor deasupra...


Pt. crema:
8 galbenusuri se mixeaza bine cu cele 8 linguri de zahar, se adauga praful de budinca, zaharul vanilat si laptele...
se fierbe pe bain marie pana se ingroasa...


cand crema s-a racit se incorporeaza untul ...

crema se intinde uniform peste blat...

biscuitii se insiropeaza foarte putin in cafea, ei nu vor ramanea crocanti, vor absorbi umiditate de la crema, vor fi numai buni...
nu insiropati tare sa nu se flascaie... daca sunt prea insiropati nici glazura de ciocolata nu se va putea intinde bine...
se aseaza frumos peste crema...

ciocolata se topeste la bain-marie sau in m.o timp de 10 sec...
eu am pus si 2 lingurite de ulei sa fie mai fluida si sa o pot intinde bine...
am turnat ciocolata deasupra, am intins cu ajutorul unei spatule... cu ajutorul unei palete zimtate am dat un model...



am dat la frigider 20 de min, am scos, am patratit frumos cu ajutorul unui cutit cu lama uda...


sectiuni...


multumiri lui Dany B, reteta e super!:D
acum cateva precizari... daca nu va place blatul de biscuiti puteti face unul din 4 oua, 80 gr. zahar, 100 gr. faina, 4 linguri ulei, 1 varf lingurita praf de copt... insiropati cu nes sau cafea...
eu va sfatuiesc sa incercati cu niste biscuiti buni, sigur va va placea!
sper ca v-am indulcit bine azi! :D

marți, 8 septembrie 2009

Supa Imperiala - cu galuste

a venit toamna? brrr... zilele astea a fost cam racoare si am simtit nevoia sa fac o supitza, sa ma incalzesc nitel! :P

reteta se numeste asa datorita modului de preparare al galustelor (sper sa nu dau info. eronate)- si am preluat-o de la PaulaM de pe culi! grazzie! :D


prezentarea:


Ingrediente:
100 gr faina
100 gr. gris
100 gr. cascaval
100 gr. unt moale
7 oua (am folosit doar6)
sare
piper
patrunjel verde
supa - eu am folosit supa de pui

se bat oualele impreuna cu cascavalul...

se bate bine untul...
apoi se incorporeaza faina si grisul...
se adauga sare, piper si se da la copt intr-o tava de de 30 cm diam. unsa cu f putin ulei...in cuptorul preincalzit...

se coace 12-15 min...

se decupeaza cu ce forme vreti...

galustele se pun in supa si o fierbim timp de 4-5 min...
patrunjelul se toaca marunt si se presoara in boluri/farfuriile cu supa...
asaaa:
de aproape:

sa aveti pofta! merita sa o incercati! :D