joi, 25 martie 2010

Rasucite cu budinca - bune, blonde si frumoase!:D

azi am pentru voi o reteta delicioasa... pe cuvant! daca tineti dieta, stati deoparte!

singurul inconvenient la reteta asta este ca iti trebuie multa dexteritate! :D
sa aveti spor! va pup!:D



Aluat
300 gr faina
20 gr praf budunca vanilie
2 linguri de zahar.
un varf sare
25 gr unt topit
160 ml lapte caldut
1 ou
3 gr drojdie uscata

Pentru uns aluatul
putin ulei
50 gr unt topit

Glazura
1 galbenus batut bine
3 linguri de zahar pudra
1 ligura lapte


Se prepara o maia din drojdie, 1 lingurita de zahar si una de faina - peste care se toarna laptele caldut. Se lasa la umflat cam 10-15 minute.

Cand se umfla maiaua, se rastoarna peste celelalte ingrediente si se pune totul al framantat la robot, cam 10 minute.



se lasa la dospit intr-un loc caodut...vasul se acopera cu un prosop...in 50 de min ar trebuie sa-si dubleze volumul...

se scoate pe masa de lucru, se framanta putin ca sa scoatem aerul...

am uns suprafata de lucru si sucitorul cu putin ulei...

a intins aluatul intr-o fasie lunga de nu incapea in cadru... aluatul se lucreaza foarte bine, este elastic...



foaia se unge cu untul topit... si se imparte vizual in 3 parti...
se pliaza prima parte...

a doua parte...

se pune apoi budinca... caldutza...

se pliaza fasiile din ambele parti...


aluatul se rostogoleste pe burta...
apoi se taie fasii de 2 cm latime si sa sucim fiecare "felie" avand grija ca marginile aluatului sa fie dededesubt...folositi un cutit cu lama ingusta si ascutita... aluatul se va turti...prindeti de capete si rasuciti, ca sa nu curga budinca..

se mai lasa la dospit inca 30 de min...

am uns cu galbenusul zbatut bine... si am dat la copt...

dupa ce se scot din cuptor, se acopera cu un prosop umed...apoi se ung cu glazura...

sunt delicioase, am uitat sa fac poze cu sectiunea!:D


reteta este a seimei, am luat in mare parte reteta cu cuvintele ei ca am respectat in tocmai! o pu, sper sa nu se supere!:D

duminică, 21 martie 2010

Rasol de purcel - mmm!

textul vine o tara mai tarziu! :D va pup, o saptamana buna sa aveti!:D

am revinit dupa multe zile...:))

prezentarea:


cred ca asta e cea mai simpla mancarica posibila si una din cele mai gustoase... sa nu vorbim de calorii, grasimi si altele... e lesne de inteles! :D

in loc de picioarele de porcusor care sunt foarte gelatinoase si foarte bune, sa na zgarai retina nimanui, am luat feliile astea care sunt tot din picior...

Ingrediente:
picioare de porcusor/felii intregi, cum vreti!
2-3 morcovi
3-4 cartofi
o ceapa
piper boabe
foi de dafin

carnea se pune la fiert cu putina sare, piper si dafin... acoperiti oala sa fiarba mai repede...va dura ceva timp...pana se va desprinde de pe os...

ia uitati-va ce bine arata...

dupa ce carnea a fiert...se scoate pe o farfurie...
se pun la fiert legumele...ceapa se arunca bineinteles...

cam asta e tot, sper ca n-am uitat nimic!:D

mujdeiul:
cativa catei de usturoi
2-3 linguri de smantana
un miez de nuca
un strop de apa minerala, merge si cola
sare
supa(din carne si cartofi)

usturoiul se bate bine si frumos...

se amesteca impreuna cu smantana...

se adauga miezul de nuca si el pisat...
apoi stropul de apa minerala...si se potriveste dupa cat il vreti de iute cu supa calda, nu fierbinte (sa nu opariti usturoiul)... sau mai cremos adaugand smantana!

e bun cald rasolul, numai cald!cu mamaliguta... e bun rau!
puteti asorta si un vin alaturi, merge bine!


Pofta mare!

joi, 18 martie 2010

Bucuriile copilariei - Orez cu lapte

cand zic orez cu lapte...nu ma pot gandi decat la mirosul de scortisoara si la "crusta" aia de o face laptele deasupra...stiu de cand eram copil ca...abia asteptam sa se raceasca un pic orezul...ca luam toata partea de deasupra si o savuram cu placere...:D

ieri la scoala ma palise o foame... am dat fuga la bufet si am am gasit orez cu lapte! cred ca am facut o pofta in cancelarie :))

am facut si acasa cateva portii ca de...e bun si satios!

Prezenteishan: :D

Ingrediente:
1/2 cana orez
2 cani de lapte
5 lingurite de zahar
2 pliculete de zahar vanilescu
1 varf cutit scortisoara

orezul se spala in maimulte ape pana ramane apa curata...

laptele se pune la fiert si cand da in clocot, se adauga orezul scurs de apa si se amesteca, continuu..

cand se mai ingroasa compozitia se adauga zaharul si zaharul vanilescu amestecand in continuare...
daca orezul nu e fiert, mai adaugati putin lapte...

in timpul fierberii...incepea sa se umfle...

nu-l scadeti prea tare ca se face betonel...:))

am umplut 2 pahare ca asta si am ornat cu scorti!
prea buuun!:D

mie imi place mai mult rece decat cald! serviti dupa pofta inimioarei!:D


sâmbătă, 13 martie 2010

Chiftele de pui cu susan



va promit ca in scurt timp pun reteta...:D

am revenit! am avut o zi grea, abia am apucat sa-mi trag sufletul!:D

defilam in toata mandria:


Ingrediente:
kg carne tocata de pui
1 ceapa
2 morcovi
1 ardei gras rosu
4 catei de usturoi
1 lingurita de cimbru
patrunjel verde
piper
sare dupa gust
2 oua
4 felii de paine
lapte pentru inmuiat feliile de paine
susan si seminte de in

punem in cuva robotului legumele taiate bucati mari... morcovul se fierbe separat 15 min in apa cu sare apoi se pune in cuva robotului dupa ce s-a racorit...

se adauga carnea de pui...

oualele batute bine... paine inmuiata in lapte si scursa ...verdeata...sarea, piperul...

cand compozitia e gata se formeaza chiftelute cu mana uda...
daca, compozitia este prea moale, puneti cateva liguri de pesmet...

semintele de in se amesteca, cu cele de susan...

fiecare chifteluta se acopera bine cu seminte...

stand cuminti la rand si asteptand...

se prajesc in baie de ulei incins sau se fac la cuptor- varianta dietetica...:D se asaza frumos pe hartie de copt si se lasa aprox 50 de min...
sunt niste aperitive minunate si nu numai...
au avut mare trecere!


sa aveti pofta! source!