marți, 21 mai 2013

Branzoaice

pufosenii delicate cu umplutura aromata de branza... deci, da! asa da!
inca mai am curaj sa aprind cuptorul desi marturisesc ca ... fac sauna, mai ales ca spre dupa-amiaza am belsug de soare pe geam!

asadar, pufosenia:
Ingrediente:
450 gr faina
2 oua
3 linguri ulei
200 ml lapte cald
50 gr drojdie proaspata
4 linguri zahar
3 pliculete zahar vanilat
un praf de sare
 am pus faina in cuva robotului... drojdia am dizolvat-o in doua linguri de lapte cald si o lingura de zahar ( din cantitatile date)...maiaua se pune in centrul fainii... si se lasa putin la dospit...
 apoi se adauga oualele, restul de lapte, de zahar, zaharul vanilescu si praful de sare... uleiul alternand putin cate putin
se formeaza o bila de aluat ...moale, elastic, daca este prea lipicios, adaugati un pumn de faina si framantati la mana pana se incorporeaza...
se acopera cu un prosop si se lasa la dospit la loc caldut timp de 30-40 min.
intre timp pregatim
Umplutura:
250 gr branza vaci
4 linguri zahar
2 oua + 1 galbenus pt deasupra
1 lingura cu varf de gris
coaja rasa de lamaie
stafide inmuiate in rom aprox jumate de ora, scurse si uscate cu un prosop de bucatarie

intr-un castron se amesteca branza cu zaharul, galbenusurile, grisul, coaja de lamaie, stafidele inmuiate in rom...
si la final se incorporeaza albusurile batute spuma cu un praf de sare... se incorporeaza usor amestecand de sus in jos...

aluatul dospit se rastoarna pe masa infainata...

 se intinde o foaie dreptunghiulara... cu ajutorul sucitorului... aluatul se lucreaza usor...se taie patrate...
in centrul fiecarui patrat se pune cate o lingura din umplutura, se impatureste ca un plic avand alaturi o cescuta cu apa unde puteti imuia degetul ca sa umeziti colturile... se lipesc mult mai usor...
daca umplutura e prea lichida, se mai adauga o lingura de gris...
 branzoiacele se asaza frumos intr-o tava captusita cu hartie de copt...
hartia de copt se baga la robiet cu apa rece, se face ghemotoc... ca sa se ude bine, se despatureste cu grija se scutura de apa, si se muleaza in tava dupa bunul plac.

branzoaicele se mai lasa cuminti in tava cateva minute pana cand pregatim un galbenus, frecat cu o lingura de zahar pudra...
cu care ungem deasupra...

 se dau la cuptorul preincalzit la 170-175 grade... timp de 30-35 de minute...
cand se scot, daca sunt prea tari deasupra... pregatiti un prosop umed pe care sa-l puneti peste tava...
apoi cand s-au racit, presarati zahar pudra!
uite cole sectiunea, pufoasa, aromata, delicioasa, da?:D

multumesc, Poca! pupaciuni!