marți, 28 ianuarie 2014

Cheesecake - un deliciu!!!

bine v-am regasit in noul an... sper sa aveti parte de impliniri si reusite pe toate planurile! :D

de gatit, am gatit destule, nu am reusit sa postez din lipsa de timp... asa ca pe fuga mai pun cate o poza pe pagina de facebook a acestui blog, unde de altfel ma puteti gasi!aici

azi vin cu o reusita reteta de cheesecake, care cred ca e cea mai buna din cate am facut pana acum...
daca va place branza si toate prajiturile ce au la baza acest ingredient, atunci asta e o alegere buna!

niste poze de incalzire:
si una din fata...
Ingrediente:
pt blat:
aprox 300 gr. biscuiti petit beure
aproape un pachet de unt moale
(formele cu fluturi sunt pt estetica :)

 Compozitie:
1 kg de branza fina, cremoasa ( esquisa)- eu am pus de la lidl
3 oua mari sau 4 mici
1 plic crem ole sau praf de budinca
1 ciocolata alba -100 gr.
alune de padure, rumenite si maruntite
1 cana lapte
1 cana zahar
1 plic zahar de bourbon

intr-o tava rotunda cu pereti detasabili se pun biscuitii sfaramati si untul moale ... se tapateaza fundul formei si peretii...
tava se da pret de 10 min la cuptorul preincalzit...
se pregateste compozitia:
branza se mixeaza impreuna cu zaharul...
apoi se adauga pe rand galbenusurile, alunele de padure...
laptele, praful de budinca si ciocolata alba topita la bain-marie...
se mixeaza bine toate...
apoi se adauga albusurile de la oua batute bine cu un plic de zahar vanilescu de bourbon...
de aici nu se mai foloseste mixerul...
albusurile se incorporeaza usor, amestecand de jos in sus cu ajutorul unei spatule...
compozitia se toarna in tava... si se da la copt...
se tine la cuptor aprox o ora... se va umfla si se va auri/ bronza deasupra cand va fi gata...
nu am mai reusit sa-i fac poza...
nu cred in perfectiunea de tipul ... nu trebuie sa crape, nu trebuie sa se lase sau ceva de acest gen...
mai ales ca deasupra nu se vede nimik...
cheesecake ul meu s-a umflat si a si crapat... si cu toate astea e delicios!

cand s-a racit...
se decoreaza cu fructe proaspete usor acrisoare... gen zmeura fructe de padure...afine...
eu nu am avut proaspete, am folosit zmeura congelata... pe care am lasat-o sa se dezghete usor...
am pus-o peste cheesecake si peste zmeura am turnat deasupra jeleul preparat conform instructiunilor.
daca nu vreti varianta asta de toppin mai aveti o alternativa:
250 gr fructe de padure
1 lingura zeama lamaie
1 lingura amidon
2 linguri zahar
50 ml apa
dupa ce a dat in clocot, mai tineti 3-4 minute...
cand s-a racit... puneti peste cheesecake

eu am facut prima varianta de topping...

rezulatul...
sectiuni...
 nu il taiati decat cand se raceste complet... chiar dc alegeti sa decorati cu fructe fiecare felie in parte...
daca il taiati cald... o sa va treziti cu branza pe genunchi... deci NU!

blatul e crocant... compozitia e moale pufoasa... face un contrast fain( pe limba) cu alunele crocante care se simt placut...zmeura proaspata cu compozitia e... de 10 +

pastrati cheesecake-ul la frigider... blatul se va inmuia oricum...

e delicios si reteta e de capatai!


Enjoy!

vineri, 17 ianuarie 2014

Placinta cu branza

placinta cu branza... pentru azi...pufoasa, aromata, delicioasa!



 Ingrediente:
Foi
500 gr. faina
1/2 lingurita sare
3 linguri ulei
un cub drojdie proaspata
apa calda cat cuprinde (aprox un pahar, va orientati)
folosesc aceleasi foi si pt placinta cu dovleac: in imagini AICI

Umplutura:
aprox 800 gr. branza de vaci
160 gr. zahar- puteti pune si mai putin, depinde de cat de dulce va place
5 oua
coaja de portocala rasa( optional)
o mana de stafide hidratate in rom si putina apa, apoi puse pe un prosop absorbant
3-4 plicuri zahar vanilat sau 2 plicuri zahar bourbon

1 galbenus de uns pt deasupra si zahar pudra

Foile:
Am pus in cuva robotului faina, sarea, uleiul, drojia dizolvata intr-o canutza de apa caldutza...
am lasat un pic sa se umfle drojdia...
am mixat 1 min-2 pana s-a format o coca pe care am framantat-o la mana pt cateva minute...
aluatul este foarte elastic si maleabil ...(super placut sa-l manevrezi, joci bambilici cu el :))) )
se lasa sa se odihneasca pt cel putin 15 min...
se intind foile cat mai subtiri...

Umplutura:
oualele mixate bine se adauga peste branza...
apoi se adauga zaharul si zaharul vanilescu...
la urma stafidele si coaja de portocala...

se formeaza trei foi, intinse bine cu sucitorul pe masa unsa cu putin ulei...
pe fiecare foaie se adauga umplutura apoi se ruleaza frumos si se pun drugii in tava...unsa si ea cu putin ulei...
se ung cu galbenus de ou cu putin zahar pudra si un strop de apa si se dau la cuptorul preincalzit...

cand e gata se bronzeaza deasupra... aruncati un ochi in cuptor sa nu se rumeneasca prea tare...

cand o scoateti din cuptor, daca foile sunt cam scortoase deasupra, acoperiti cu un prosop umed...
cand s-a racorit, pudrati cu zahar!

foile sunt pufoase si moi, se pastreaza proaspata foarte bine si a doua zi...


 Pofta Buna!