miercuri, 26 februarie 2014

Crema de zahar ars

azi va indulcesc cu un desert care se face usor si e asa de gustos...
asadar, crema de zahar ars, fina delicata, aromata:
Ingrediente:
1 l lapte
8 oua
250 gr. zahar
4 plicuri zahar vanilescu
5 linguri de zahar pt caramelizarea vasului

intr-un vas incapator care apoi merge si la cuptor...
eu am folosit sticla termorezistenta, yena... caramelizatizi pe flacara de la aragaz, la mic...cele 5 linguri de zahar, amestecand constant pana cand se topesc...(stati fara grija, daca vasul e din yena, nu crapa)
 sa aveti mare grija pt ca zaharul se topeste la temperaturi foarte mari, sa nu va tenteze sa gustati sau ceva de genul... cand zaharul s-a topit tot si e brun, dati de pe foc... luati niste prosoape, tineti vasul bine si rasuciti vasul in asa fel incat caramelul sa se intinda pe peretii vasului... apoi lasati vasul la racit...
intr-un alt vas bateti bine cu mixerul oualele intregi cu 250 gr zahar si zaharul vanilat, apoi la sfarsit turnati laptele...
amestecati usor cu o lingura de lemn... toata aceasta compozitie se toarna in vasul cu zaharul caramelizat...
acest vas cu compozitie il puneti intr-o tava umpluta pe jumate cu apa si se da la cuptor... cam o ora...
cand clatinati de tava, compozitia se misca dar e legata, daca vedeti ca la mijloc pare neinchegata mai lasati-o...
cand e gata, scoateti vasul din tava cu apa, lasati la racit, apoi o puneti la frigider cel putin 3 ore...
sa nu o taiati, ca daca e calda se taie prost, se destrama si nu va arata estetic in farfurie!

 pofta buna! sunt multe vorbe dar se face usor, zic eu!
am sa mai pun poze cu etapele daca vi se pare greu! o saptamana usoara! 

joi, 20 februarie 2014

Prajitura cu crema din smantana si nuci

zilele trecute rasfoiam caietul de prajituri al mamei si am dat peste o reteta pe care nu am mai facut-o de ani buni.
mi-am amintit ca mama o facea adesea de sarbatori, nu stiu sa zic de ce, ideea este ca prajitura se manca repede si era foarte dorita si de toti ai casei si de musafiri.
asadar...
si inca una...
Ingrediente:
Foi:

1 lingurita de unt
1 lingurita untura
250 gr. zahar
1 pahar lapte caldut
1 lingurita cu varf de amoniac
faina cat cuprinde, aluatul sa fie potrivit, usor de manevrat

Crema:
500 gr. smantana grasa ( recomand de tara nu din comert)
alternativa este smantana dulce pt frisca Dorna sau Zuzu.
Dorna mi se pare teribil de scumpa... zuzu e ok dar bati la smantana pana faci scurta la mana...
250 gr. nuci prajite si macinate
2 plicuri zahar de bourbon
zahar dupa gust...

in laptele caldut se dizolva amoniacul ... miroase putin intepator, nu va panicati, mirosul dispare la copt
toate ingredintele se amesteca impreuna ... eu am folosit robotul... faina se adauga in ploaie pana se obtine un aluat potrivit cu care se lucreaza f usor.
aluatul se da o jumatate de ora la rece... se portioneaza in trei...
se intind trei foi... cat de subtiri puteti...
 se coc foile pe spatele unei tavi unse cu unt...foc moale 8-10 min... pane se auresc pe margini...
crema:
smantana se bate bine cu zaharul pana se transforma intr-o frisca groasa, cremoasa...
va recomand un mixer sau un robot...
frisca se amesteca cu nuca macinata si zaharul vanilat...
cele trei foi reci se umplu cu aceasta crema si se da la rece...
rabdaaare, rabdaaare... se inmoaie aprox in 24 de ore...
e o prajiturica simpla, catifelata si destul de densa!
eu zic ca va va placea!

va pup! revin cu crema de zahar ars!

sâmbătă, 8 februarie 2014

Negresa - Chocolate Brownie

bine v-am regasit!
azi am pentru voi o negresa cu blat fin, compact, umed si intr-adevar satisface gustul oricarui fan innebunit dupa ciocolata.

am multe retete de negrese pe care incerc sa le adun intr-o colectie care s-ar  lasa cu repetitie de fiecare data...atat de bune sunt ca nu te poti opri la una...

pana una alta azi vin cu aceasta:

 Ingrediente:
2 oua
280 gr. faina
1/2 plic praf de copt
200 gr. zahar
100 gr unt
60 gr. cacao ( eu am pus neagra)
250 ml smantana dulce 30%
250 ml lapte

Glazura:
150 gr ciocolata neagra
20 gr unt
50 ml smantana dulce

 intr-un bol mixam bine untul moale cu zaharul...
apoi se adauga oualele... mixand constant...
apoi se adauga... laptele... faina amestecata cu praful de copt...
smantana dulce si la final cacaoa...
aluatul e potrivit de gros... curge totusi de pe lingura si isi revine rapid la forma initiala...

aluatul se toarna intr-o tava (27x33) tapetata cu hartie de copt...se da la cuptorul preincalzit...
dupa 25 min faceti testul cu ''scobitoarea'' ca sa iasa curata...

Pregatim glazura:
ciocolata rupta bucatele, untul si smantana dulce se pun pe foc intr-un ibric... se amesteca pana se omogenizeaza tot... daca e prea groasa glazura se mai subtiaza cu smantana dulce.. va orientati...

galzura se intinde rece peste blatul rece...



eu am incercat intr-o tava mai mica... ca sa fac si sub forma de inimioare in care am strecurat alune de padure... nu-i rau deloc! asadar daca este prea ciocolatoasa pt gustul vostru, puneti cacao normala nu neagra si pt glazura cioco cu lapte!

enjoy! we placut! multumesc, Alfinuta!