joi, 29 mai 2014

Tarta de bezea cu frisca, pere si sos de ciocolata - J. Oliver

Buna seara! Iisus s-a inaltat!
La ceas tarziu din seara am pregatit ceva bun, bun! un desert fin si plin de arome... ce imbina texturi diferite...
bezea crocanta la exterior, moale catre interior, frisca, nucile prajite crocante... toate alcatuiesc o simfonie de gusturi si arome!

asadar:
Ingrediente:
4  albusuri
1 praf de sare
200 gr zahar brun
200 gr. ciocolata neagra de buna calitate
coaja rasa de portocale (optional)
6 pere mari din compot (feliate)
150 ml compot
300 ml frisca (recomadabil din smantana)- gasiti speciala de la firma Zuzu
1 lingura zahar pudra
100 gr. alune de padure prajite si zdrobite

albusurile se bat bine bine di tat cu un praf de sare... pana cand bezeaua devine ferma...nu va sfatuiesc sa bateti la mana ca faceti scurta si nici nu va garantez ca iese cum trebuie :)
apoi se incorporeaza zaharul brun putin cate putin, mixand incontinuu... iar bezeaua devine tare lucioasa si lasa tepi pe tel...mixati pana nu se mai simt granulele de zahar...
intr-o tava  tapetata cu hartie de copt...turnati compozitia...aproximativ marimea unei foi A 4
se da la cuptorul preincalzit timp de 1 h si 30 min la 150 grade...
timp in care se va usca deasupra in strat gros dar in mijloc va fi usor moale, gumata, lipicioasa
cand e gata se lasa la racit pe un gratar...
asta e partea cea mai grea ca mi s-a parut ca a durat ceva pana s-a racorit :)

frisca se pregateste si ea adaugand un pliculete de zahar vanilescu...si 1 lingura de zahar pudra daca nu e indeajuns de dulce...
intre timp, se scurg si perele si se feliaza in 3... iar 150 de ml de compot se pun la fiert intr-un ibric...
cand a dat in fiert se da ibricul la o parte si se incorporeaza ciocolata rupta bucatele, amestecand constant pana la omogenizare...

apoi se monteaza f usor:
peste bezea se adauga frisca ...
deasupra se toarna sosul de ciocolata racorit... apoi se asaza frumos feliile de pere- puteti sa folositi alte fructe in loc, de sezon cum ar fi capsune, zmeura...
peste fructe ... alta runda de sos si alunele prajite deasupra...
pt parfum si aroma puteti pune si coaja de portocale...

yummy! pofta mare!

si sectiunea:

Pofta mare!

joi, 1 mai 2014

Prajitura cu pere

inca nu am plecat la gratar, azi, de ziua muncii... dar ma asteapta un we inainte asa ca nu ma plang! :D
prajitura cu pere este una din cele mai bune prajituri cu fructe pe care le-am facut!
nu e sezonul perelor dar asta nu e important mai ales ca perele folosite sunt din compot.
prajitura este fina si aromata...
asadar:
Ingrediente:
Aluat:
 250 gr faina
1/2 plic praf de copt
150 gr. unt
75 gr. zahar
1 ou
Umplutura:
1 conserva mare de compot de pere ( 2 mai mici)
1 plic budinca vanilie
400 ml compot pere
Ultimul strat:
3 albusuri
3 galbenusuri
75 gr. zahar
200 gr. smantana
toate ingredientele pt aluat se amesteca impreuna ( la robot sau manual)
aluatul este maleabil si foarte usor de lucrat...
aluatul se da la frigider timp in care pregatim umplutura...
budinca se prepara dupa instructiunile de pe plic, folosind in loc de apa, compotul de pere...
perele se taie feliute...
intre timp scoatem aluatul din frigider si se modeleaza in tava tapetata cu hartie de copt...
deasupra se pun frumos perele...
peste perese toarna budinca calda...
tava se da la cuptor la o temp de 175 grade timp de 10 min...
intre timp se pregateste ultimul strat...
albusurile se bat bine cu un praf de sare...
galbenuurile se mixeaza bine cu zaharul...
apoi se incorporeaza albusurile cu ajutorul unei linguri de lemn amestecand de jos in sus...
apoi se adauga smantana...

dupa cele zece minute, prajitura se scoate din cuptor si turnam deasupra compozitia de oua si smantana...
se lasa la cuptor pana se broneaza usor uniform deasupra!
Pofta mare! o zi frumoasa si un we minunat!