vineri, 3 decembrie 2010

Tort de mere si crema de zahar ars


da ce rece e...mmm, da ce bun e :))

felia, privita drept in ochi ...

sectiune...


Crema
200 g zahar pentru caramelizat
6 oua
800 ml lapte
200 g zahar
4 plicuri de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat bourbon
1/2 fiola vanilie
un praf de sare
5 mere

Blat
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
o lingura de ulei
1/2 fiola vanilie
1/2 fiola rom
un praf de sare

150-200 ml frisca lichida pt decor



intr-o cratita potrivita, punem la topit 200 gr. de zahar...si amestecam din cand in cand cu o ligura de lemn...


cand zaharul se topeste si capata culoarea caramelului...se ia cratita de pe foc si se roteste cu grija in asa fel incat zaharul sa imbrace peretii cratitei...
aveti grija cand faceti manevra asta...zaharul se topeste la temparaturi inalte...

cratita se da la o parte...

intre timp se pregatesc merele si crema...
merele se curata si se taie cubulete... eu le-am pus la microunde pt 5 min...pana s-au inmuiat putin si s-au curatat mult mult mai repede...faceti cum va vine bine :)

oulele se bat bine cu zaharul, zaharul vanilescu, aromele si sarea... apoi se toarna laptele...


compozitia se toarna in cratita ...o sa auziti ce frumos crapa zaharul...:)))

se adauga merele cubulete peste compozitie...


cratita se da la cuptorul preincalzit...cca 40 de min...acum depinde si de cratita cat de adanca este...
se va rumeni usor deasupra si daca miscati cratita va tremura ca o gelatina :P

intre timp pregatim compozitia pt blat...
galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul, sarea, aromele faina si uleiul...



albusurile se bat bine cu un praf de sare apoi se incorporeaza usor in compozitia de galbenusuri, amestecand usor cu o lingura de sus in jos...

intre timp se scoate cratita din cuptor, cred ca am lasat-o nitel cam mult ca s-au brozat merele bine bine...:D
blatul se toarna deasupra si se niveleaza... se da la cuptor din nou...pana se coace blatul...

se rastoarna pe un platou cu o miscare rapida...surplusul de sirop se va prelinge usor pe platou...nu ridicati oala...lasati-o asa pana a doua zi pana se raceste...

se bate frisca lichida...se imbraca tortul in frisca...si se tine la frigider...
parerea mea este ca e mai bun dupa 2 zile... o sa va convingeti :)
sa aveti pofta!




multuesc, Alexa!:)

30 de comentarii:

Liana10 spunea...

Ce bine arata sectiunea, felicitari!

Micul spunea...

Mooooammmma ce bestialitate de prajitura, cum poate arata.Pastreaza-mi please o felie la fel cu cea din poza.
Weekend placut iti doresc.

Lilly spunea...

Mere si caramel, pentru mine e perechea perfecta.

Le Blog Piquant spunea...

Ce frumuseteeee! Imi ploua in gura! bravo :D

fimere spunea...

ce gâteau aux pommes est succulent mais surtout bien gourmand, comme je les aime
bonne journée

Un dulce aromat spunea...

Woww cum arata ,delicios!O seara placuta iti doresc

Momo spunea...

delicios !:)

gaby_d spunea...

nu am facut niciodata. mmmmm , cum arata!!!

Nadji spunea...

Un gâteau vraiment réussi.
Il doit être délicieux.
A bientôt.

Angela spunea...

Buna Diamond,

Dar reteta la acest tort minunat unde o putem afla , eu doresc reteta...Merci.

Angela

diamond spunea...

multumesc, Liana! te pup!:D

diamond spunea...

Miculeee, mai astept mult? :D te pup numai bine iti doresc :)

diamond spunea...

asa e Lilly, te pup :)

diamond spunea...

Le blog, multumesc :)

diamond spunea...

Fimere, merci beaucoup :D bonne soire :P

diamond spunea...

multumesc frumos, Nela! te pup! o seara faina!:D

diamond spunea...

multumesc, simona!:D te pup!

diamond spunea...

gaby, sa-l incerci, e bun bun! :D te pup!

diamond spunea...

merci, beaucoup, Nadji! bonne soire!:D

diamond spunea...

Angela, dorinta ti-a fost indeplinita!:D mult spor!

Unknown spunea...

Felicitari! Arata deosebit de gustos!
Suntem invitati la o feliuta:D?

diamond spunea...

Iulia, te astept cu mare drag!:D

Anonim spunea...

Ah ce pofta am de asa un tort.Arata tare bine.

diamond spunea...

multumesc, haplea :D

myraskitchen spunea...

vai ce bine arata..........si ce pofta mi-ai facut.......
Te felicit pentru blogul tau, toate retetele sunt minunate ...iar de imagini nici nu mai vorbesc.....

diamond spunea...

multumesc, Myra, esti f draguta :D te pup si te mai astept :D

Crema de zahar ars spunea...

Felicitari.
Intradevar arata foarte bine.
Am incercat si noi o reteta mai simpla de crema de zahar ars. Suntem curiosi ce parere Diamond.

Sorina spunea...

Este delicios tortul asta, l-am facut si eu zilele trecute, doar ca am pus merele intregi. Oricum, rezultatul e minunat, foarte bun si racoritor. Felicitari!
http://bucatarisme.wordpress.com/2011/08/05/tort-extraordinar-cu-mere-si-crema-de-zahar-ars/

diamond spunea...

multumesc, Crema!

diamond spunea...

multumesc, Sorina! sa va fie de bine:D