duminică, 8 mai 2011

Prajitura fina cu ness

o prajitura fina si delicioasa pe care o recomand cu placere amtaorilor inebuniti dupa cafea si nu numai! crema fina si blatul ajung sa se confunde dand prajiturii o finete deosebita!
dimensiuni tava 30x35
asa arata:


Ingrediente:
10 oua
600 gr. zahar
1 lingura de faina
300 gr. nuci macinate
1 pachet si jumatate de unt- din poza mai lispseste jumate de pachet
1 ligura de ness

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si 300 gr. de zahar...

se adauga nuca macinata, amestecand usor de sus in jos...
apoi se adauga si lingura de faina...


din compozitia obtinuta se coc pe rand 3 foi..pe fundul tavii...

tava trebuia unsa foarte bine si tapetata cu faina...recunosc ca mi-a fost un pic greu sa le dezlipesc de pe tava...m-am ajutat de un cutit cu care am trecut frumos de jur imprejur...

foile se coc in cuptorul preincalzit si se lasa la copt 10-15 min...

Pt crema:
galbenusurile se freaca bina cu 300 gr. zahar si cu o lingura de ness dizolvata intr-o lingura de apa.

crema se pune la bain-marie si se amesteca mereu pana aceasta capata consistenta unei smantani mai grosute...

untul de la temperatura camerei se mixeaza putin apoi se incorporeaza crema RECE lingura cu lingura...

puteti sa strecurati in crema putin miez de nuca maruntit...

foile se umplu cu crema, avand grija ca ultimul strat sa fie de crema...
puteti sa pudrati cu zahar si/sau cu ness...

prajitura se tine la rece pana a doua zi...

este un deliciu!

de aproape...



Pofta mare! reteta e din Good Food!

61 de comentarii:

eldivenlerim spunea...

looks so delicious;)

Sara & Miki spunea...

Ce deliciu... cred ca se topeste in gura. Ma tenteaza si pe mine, pana o fac, sa iau o felie de la tine. Pup!

Anonim spunea...

Imi plac prajiturile cu ness, cafea, iar asta arata minunat !
...dar nu vad reteta, as vrea s-o incerc !

Danutza spunea...

Arata absolut minunat! Cu ness cred ca are un gust...yummi!

Anonim spunea...

amore mio - am copiat de la tine multe retete - mi ar placea un subscribe - cum se procedeaza aici la tine deoarece nu ma descurc sau nu e poate - dar vreau ubscribe nu face book eu sunt de moda veche - felicitari pentru prajituri -
aurelia

Niko spunea...

Ce bine arata! Combinatia de ness cu nuca e preferata mea dar acum sunt la dieta (:

nely spunea...

Wooow...cat de bine arata!!!! O seara buna!

maya spunea...

Mmmm,alta dulcegarie care arata fantastic!
Pupici!

ionela spunea...

Ce bine arata..astept cumintica reteta!

Ari spunea...

asta ma gandeam si eu, ca arata delicios!

pansy spunea...

diamantino,tot ce faci tu dulce,eu urmez cu sfantenie,ca n-am dat niciodata gres ! pupu-te!

Nadji spunea...

C'est un gâteau pour moi. J'adore.
A très bientôt.

yaya6 spunea...

minunata prajiturica cred ca are un gust!!!

Ana Maria Ciolacu spunea...

Ahhhhhh, cat de delicios arataaa... :(((((((( O sa ma omorati in curand voi cu toate dulciurile astea care mai de care mai minunate... :)) Nici nu vreau sa ma gandesc cat de buna o fi... :)) Pupici scumpa mea ! :*:*

Alina---Explora Cuisine spunea...

Prajitura cu cafea works for me :))) arata delicios, stratul acela bogat de crema ma da gata!!!

Cecilia spunea...

Arata ft bine! Am si eu a reteta asemanatoare, este prajitura mea preferata!

Oana D. spunea...

Imi plac tare mult cremele cu cafea sau ness. O sa fac si eu prajitura asta!

Tzipi spunea...

Diamond, am si eu o nelamurire :
--- la frigider, cat de tare se intareste crema ?
--- crema nu e gretoasa /

diamond spunea...

tahnks, eldi!:Djust try it! it's so good!:D

diamond spunea...

Sara, o recomand cu mare placere este minunata! te pup!

diamond spunea...

Anonim, am pus reteta, scuze de intarziere! este deliciosa, spor la prajiturit!

diamond spunea...

asa e Danutza! e minunata! :D

diamond spunea...

aurelia, scuze nu stiu cum sa fac cu subscribe poti apela la butonul print si asa le scoti pe hartie si le poti indosaria mult mai usor! scuze ca raspund atat de tarziu!:D

diamond spunea...

Niko, abia am intrat la dieta si te inteleg! am pus dulciurile pe stand-by! te pup!

diamond spunea...

multumesc, nely! pup!

diamond spunea...

multumesc frumos, Maya! te pup!

diamond spunea...

ionela, iti multumesc, a venit si reteta!:Dspor :P

diamond spunea...

multumesc, Ari! e foarte buna, o recomand cu placere!:D

diamond spunea...

multumesc frumos, Pansy! ma bucur ca iti plac dulcegariile mele! te pup si eu!:D

diamond spunea...

merci beaucoup Nadji!

diamond spunea...

asa e yaya, e delicioasa!te pup!

diamond spunea...

Ana, lasa ca nici cu tine nu mi-e rusine, cand intru pe blogul tau... ma apuca o foame greu de descris!:Dte pup

diamond spunea...

Alina, e minunata! te pup draga mea!:D

diamond spunea...

multumesc, Cecilia! si mie imi place mult prajitureaua asta mica! te pup!:D

diamond spunea...

Oana, nu cred ca ai sa regreti, o sa--ti placa mult! te pup si spor!:D

diamond spunea...

Tzipi, crema nu e gretoasa, e foarte buna

la frigider se intareste cat sa o poti intinde bine pe foi!

ti-o recomand, nu-ti va parea rau! spor!:D

Luminita spunea...

Daaa! Este prajitura mea preferata!!! Am facut-o de nenumarate ori, cred ca a fost prima prajitura pe care am facut-o eu singura. Eram la liceu... Ce vremuri...
Acum nu-mi permit s-o mai fac, nu m-am putut opri niciodata la o bucatica sau doua din aceasta prajitura, intotdeauna dadeam gata toata tava, nu suportam sa o vad in frigider...

Sgt.Pepper spunea...

wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww....bellissima buonissima e dettagliata!!!!!!!
complimenti davvero!
a presto,
ciaoooooooooooooo

irinaririna spunea...

ce frumos arata prajitura astaaaaaa..... yammyyy yammmyyyy

diamond spunea...

Luminita, te intelg perfect!:)) estte foarte buna si foarte fina!:D te pup!:D

diamond spunea...

grazie, Sgt Pepper!:D

diamond spunea...

multumesc, irina! te pup!:D

Anonim spunea...

Asta da prajitura frateeee!!!!!DIAMOND ti-e numele...si-ti respecti blazonul:))))faci opera de arta din prajituri...BRAVO,NOTA 1O!!

Anonim spunea...

Ce apetisant arata,ce combinatie reusita,pozele sunt de zile-mari......rar mi se intampla sa ma uit la fotgrafii si sa salivez....mmmm ....mi-ai starnit interesul si admiratia!!!NOTA MAXIMA SI FELICITARI DIN SUFLET PENTRU TOT CEEA CE FACI,AI UN BLOG MINUNAT!

Adina spunea...

Salvez reteta!:)
Minunata!

glacial spunea...

Ce dimensiuni are tava ?

diamond spunea...

glacial, tava are 30X 35. spor!

diamond spunea...

va multumesc pt aprecieri! e o prajiturica minunata!:D

felis spunea...

Interesanta reteta!!!... Cred ca am s-o incerc!!

Anonim spunea...

Buna, am facut si eu prajitura asta, e la frigider acuma :)
din cantitatea de albus mie mi-au iesit decat 2 foi si crema cat sa le acopere...tie cum de ti-au iesit trei foi si atata crema?
am respectat toate cantitatile din reteta.
foile le-am facut in tava de la aragaz.
astept maine sa vad cum e!!

diamond spunea...

scuze ca revin asa tarziu. eu nu fac prajituri in tava de la aragaz ca mi se pare uriasa :)
tava asta are aprox 24x27.
dar nu te nelinisti chiar si in 2 foi e delicioasa. sa-mi spui te rog cum ti-a iesit. eu am cucerit toti musafirii cu ea.

Anonim spunea...

Buna,

a iesit foarte gustoasa, poate putin cam dulce pentru gustul meu..in poze mi s-a parut ca este tava de la aragaz, acu imi dau seama cum de ti-au iesit 3 foi..mai am o tava mai mica si data viitoare o sa fac in ea, crema era de fapt pentru 3 foi...in fine, e foarte delicioasa!!! sunt innebunita dupa prajiturile cu ness!! ms mult si spor la gatit :))

Mimmi spunea...

Am facut si eu prajiturica pentru sarbatori..
A iesit un deliciu si i-am dat gata pe musafiri cu ea.
La multi ani!

diamond spunea...

multumesc! daca ti se pare totusi prea dulce poti reduce cantitatea de zahar! si mie imi plac mult prajiturile cu cafea si nes! spor la gatit! :D

diamond spunea...

Mimmi, ma bucura ca te-a multumit prajiturica!te astept oricand cu placere! te pup! un an nou bun!

felis spunea...

Am executat-o... a fost delicioasa!.. Acum nu au mai ramas decat pozele pe blogul meu!! Multumesc de reteta si de recomandare!

Gabriela spunea...

Buna
Vroiam sa intreb pana la urma ce dimensiuni are tava pe care ai folosit-o. O data ai spus 30x35 (cand i-ai raspuns lui glacial) si o data 24x27. Multumesc anticipat pentru raspuns.

diamond spunea...

Gabriela, tava are 30x35! voi edita unde am gresit! spor!

Gabriela spunea...

Multumesc mult pentru raspuns!

Violeta spunea...

Am si eu o intrebare: la cate grade se preincalzeste cuptorul?
Multumesc anticipat.

diamond spunea...

170 grade C