miercuri, 26 februarie 2014

Crema de zahar ars

azi va indulcesc cu un desert care se face usor si e asa de gustos...
asadar, crema de zahar ars, fina delicata, aromata:
Ingrediente:
1 l lapte
8 oua
250 gr. zahar
4 plicuri zahar vanilescu
5 linguri de zahar pt caramelizarea vasului

intr-un vas incapator care apoi merge si la cuptor...
eu am folosit sticla termorezistenta, yena... caramelizatizi pe flacara de la aragaz, la mic...cele 5 linguri de zahar, amestecand constant pana cand se topesc...(stati fara grija, daca vasul e din yena, nu crapa)
 sa aveti mare grija pt ca zaharul se topeste la temperaturi foarte mari, sa nu va tenteze sa gustati sau ceva de genul... cand zaharul s-a topit tot si e brun, dati de pe foc... luati niste prosoape, tineti vasul bine si rasuciti vasul in asa fel incat caramelul sa se intinda pe peretii vasului... apoi lasati vasul la racit...
intr-un alt vas bateti bine cu mixerul oualele intregi cu 250 gr zahar si zaharul vanilat, apoi la sfarsit turnati laptele...
amestecati usor cu o lingura de lemn... toata aceasta compozitie se toarna in vasul cu zaharul caramelizat...
acest vas cu compozitie il puneti intr-o tava umpluta pe jumate cu apa si se da la cuptor... cam o ora...
cand clatinati de tava, compozitia se misca dar e legata, daca vedeti ca la mijloc pare neinchegata mai lasati-o...
cand e gata, scoateti vasul din tava cu apa, lasati la racit, apoi o puneti la frigider cel putin 3 ore...
sa nu o taiati, ca daca e calda se taie prost, se destrama si nu va arata estetic in farfurie!

 pofta buna! sunt multe vorbe dar se face usor, zic eu!
am sa mai pun poze cu etapele daca vi se pare greu! o saptamana usoara! 

3 comentarii:

Aurica spunea...

hhhmmmmm, cate de suculenta si apetisanta arata..a trecut ceva timp de cand nu am mai gustat un asa desert delicios :D

diamond spunea...

multumesc! Aurica te sfaruiesc sa incerci, se face usor!

Elena spunea...

Arata fain cu fructe deasupra. Voi incerca si eu data viitoare cand mai fac! Felicitari pentru idee!