joi, 29 mai 2014

Tarta de bezea cu frisca, pere si sos de ciocolata - J. Oliver

Buna seara! Iisus s-a inaltat!
La ceas tarziu din seara am pregatit ceva bun, bun! un desert fin si plin de arome... ce imbina texturi diferite...
bezea crocanta la exterior, moale catre interior, frisca, nucile prajite crocante... toate alcatuiesc o simfonie de gusturi si arome!

asadar:
Ingrediente:
4  albusuri
1 praf de sare
200 gr zahar brun
200 gr. ciocolata neagra de buna calitate
coaja rasa de portocale (optional)
6 pere mari din compot (feliate)
150 ml compot
300 ml frisca (recomadabil din smantana)- gasiti speciala de la firma Zuzu
1 lingura zahar pudra
100 gr. alune de padure prajite si zdrobite

albusurile se bat bine bine di tat cu un praf de sare... pana cand bezeaua devine ferma...nu va sfatuiesc sa bateti la mana ca faceti scurta si nici nu va garantez ca iese cum trebuie :)
apoi se incorporeaza zaharul brun putin cate putin, mixand incontinuu... iar bezeaua devine tare lucioasa si lasa tepi pe tel...mixati pana nu se mai simt granulele de zahar...
intr-o tava  tapetata cu hartie de copt...turnati compozitia...aproximativ marimea unei foi A 4
se da la cuptorul preincalzit timp de 1 h si 30 min la 150 grade...
timp in care se va usca deasupra in strat gros dar in mijloc va fi usor moale, gumata, lipicioasa
cand e gata se lasa la racit pe un gratar...
asta e partea cea mai grea ca mi s-a parut ca a durat ceva pana s-a racorit :)

frisca se pregateste si ea adaugand un pliculete de zahar vanilescu...si 1 lingura de zahar pudra daca nu e indeajuns de dulce...
intre timp, se scurg si perele si se feliaza in 3... iar 150 de ml de compot se pun la fiert intr-un ibric...
cand a dat in fiert se da ibricul la o parte si se incorporeaza ciocolata rupta bucatele, amestecand constant pana la omogenizare...

apoi se monteaza f usor:
peste bezea se adauga frisca ...
deasupra se toarna sosul de ciocolata racorit... apoi se asaza frumos feliile de pere- puteti sa folositi alte fructe in loc, de sezon cum ar fi capsune, zmeura...
peste fructe ... alta runda de sos si alunele prajite deasupra...
pt parfum si aroma puteti pune si coaja de portocale...

yummy! pofta mare!

si sectiunea:

Pofta mare!

Niciun comentariu: